Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το διάλογο για το ασφαλιστικό

Μετά την αποτυχία της Κυβέρνησης να οργανώσει προσχηματικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, επιχειρεί τώρα με επικοινωνιακά τρικ να μεταφέρει αυτόν το «διάλογο» στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Το κλίμα μέσα στο οποίο επιχειρείται να προωθηθεί αυτός ο «διάλογος», διαμορφώνεται από την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων της κυβέρνησης και τις προκλητικά αντεργατικές και αντιασφαλιστικές προτάσεις της Επιτροπής «σοφών» του κ. Αναλυτή και του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται την ανάγκη να υπογραμμίσει με έμφαση πως δεν χρειάζεται κανένας διάλογος, ουσιαστικός ή προσχηματικός, για να διευκρινισθεί ότι:

1. Η απόδοση των οφειλών του κράτους προς τους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, η λήψη άμεσων μέτρων για την απόδοση των οφειλών της μεγάλης ιδιωτικής εργοδοσίας και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αποτελούν χρέος της κυβέρνησης και έκφραση της όποιας αξιοπιστίας μπορεί να έχει η πολιτική της.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι αδύνατο να συμμετέχουν σε διαδικασίες, που έχουν στόχο τον παραπέρα περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των παλιών και νέων γενεών ασφαλισμένων με την αύξηση (εθελοντικά ή όχι) των ορίων ηλικίας, με το παραπέρα κτύπημα της πρόωρης συνταξιοδότησης ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (μητέρες με ανήλικα παιδιά, γενικότερα γυναίκες, βαρέα και ανθυγιεινά, αναπηρικές κλπ), με την άμεση ή έμμεση συρρίκνωση των συντάξεων (συντάξιμες αποδοχές, ποσοστό υπολογισμού) ή με την παραπέρα κατακρεούργηση του θεσμού των κατώτερων συντάξεων, όπως προέβλεπε ο νόμος Σιούφα και προτείνουν οι «σοφοί» του κ. Αναλυτή με την ουσιαστική κατάργηση του προνοιακού μέρους της κατώτερης σύνταξης.

Η θεμελιώδης διαφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σαφής.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτιμά πως καθοριστικοί παράγοντες επιδείνωσης του ασφαλιστικού προβλήματος είναι τα ζητήματα της διαχρονικής καταλήστευσης των πόρων του και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και η προώθηση της ελαστικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στους συνταξιοδοτικούς όρους, γύρω από τους οποίους κινήθηκαν και οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα, οι επιλογές των οποίων ενώ επιδεινώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν αποτελούν λύση, αλλά ημίμετρα, που απλά μεταθέτουν για ελάχιστα χρόνια το πρόβλημα.

Μ΄ αυτούς τους όρους η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής δεν πρόκειται να υπηρετήσει τίποτε άλλο παρά τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Το δρόμο για τη λύση μπορούν νʼ ανοίξουν μόνο οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: