Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Τριήμερο εκδηλώσεων ΣΥΡΙΖΑ: 9, 10, 11 Νοέμβρη, Πάντειο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

• 6 μ.μ. προβολή ταινίας : «Από τον τσάρο στον Λένιν»
• 7:30 μ.μ.: 1917, η χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο

Εισηγητές: Χρ. Λάσκος, Αλ. Χρύσης, Τ. Μαστρογιαννόπουλος

……………………………………

ΣΑΒΒΑΤΟ

11 π.μ.
• Από το 1917 στο 1989

Εισηγητές: Αντ. Νταβανέλλος, Αλ. Ρήγος, Ρ. Ρινάλντι,

Αρ. Μπαλτάς, Δ. Μπελαντής

…………………………………..

6.00 μ.μ. παράλληλες συζητήσεις

• Πολιτιστική έκρηξη

Εισηγητές: Ν. Βαλαβάνη, Ευγ.Κριτσεφσκαγια

• Θεσμοί, ανθρώπινες σχέσεις, οικογένεια

Εισηγητές: Δ. Τζανακόπουλος, Γ. Τσίπρας, Κ. Παρδάλη,

Σ. Μητραλιά

• Οι ανατροπές στην εκπαίδευση

Εισηγητές: Μπ. Νούτσος, Χρ. Μπάρτσα, Σ. Μάρταλης

………………………………….

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 π.μ.:

• Από το χθες στο σήμερα: Συμπεράσματα και προοπτικές

Εκπρόσωποι των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ


90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός: Οι επαναστάσεις είναι επίκαιρες!

Συμπληρώνουμε φέτος 90 χρόνια από την επανάσταση του 1917 που συγκλόνισε τον κόσμο. Η Οκτωβριανή Επανάσταση έδειξε ότι:

  • την ιστορία τη γράφουν οι καταπιεσμένοι, οι εργαζόμενοι, οι λαοί.
  • μπορεί να εξαφανιστεί η εκμετάλλευση, η καταπίεση και ο πόλεμος.
  • είναι εφικτός ένας κόσμος αλληλεγγύης, ειρήνης, ισότητας.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έγινε μέσα σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από αδικία και καταπίεση. Σε έναν κόσμο όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονταν σαν εξαρτήματα των μηχανών και αντικείμενα στην ιδιοκτησία των αφεντικών τους. Η Επανάσταση του 1917 άλλαξε την όψη αυτού του κόσμου:

  • απόσπασε το 1/6 της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό για να χτιστεί μια άλλη κοινωνία.
  • έστειλε στους καταπιεσμένους όλου του κόσμου μήνυμα οργάνωσης και αντίστασης, αποτέλεσε για αυτούς παράδειγμα, ενέπνευσε εξεγέρσεις και επαναστάσεις.
  • αποτέλεσε το αντίπαλο δέος που ανάγκασε τους καταπιεστές σε όλο τον κόσμο να παραχωρήσουν δικαιώματα στους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες.

Σε όλο τον κόσμο σήμερα το κεφάλαιο έχει περάσει στην επίθεση. Η οικονομική κρίση αλλά και η υποχώρηση των κινημάτων στο τέλος του 20ου αιώνα οδήγησε τον καπιταλισμό στην επιθετικότητα. Προσπαθούν να ξηλώσουν κάθε δικαίωμα, να πάρουν πίσω κάθε παραχώρηση. Να κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος που συγκροτήθηκε σαν αποτέλεσμα της πίεσης από τα κινήματα και τις επαναστάσεις. Η δημόσια δωρεάν παιδεία, η δημόσια δωρεάν υγεία, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το 8ωρο, τα εργατικά δικαιώματα δεν παραχωρήθηκαν χωρίς μάχες. Κατακτήθηκαν εκεί που η εξουσία πέρασε στους εργαζόμενους και το λαό, κερδήθηκαν με αίμα στον καπιταλιστικό κόσμο. Θέλουν να τα πάρουν όλα πίσω με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Την ίδια στιγμή, με την παγκόσμια (αντι)τρομοκρατική υστερία, τους πολέμους και τις κατοχές σπρώχνουν τον κόσμο σε νέες μορφές απολυταρχίας.

Όσο, όμως, κι αν οι καταπιεστές συνεχίζουν να φτιάχνουν σχέδια, οι καταπιεσμένοι θα φτιάχνουν την ιστορία. Το ρήγμα του 1917 δεν έχει κλείσει. Η εισβολή των εργατών, των φτωχών, των νέων και των γυναικών, των κινημάτων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή καθόρισε τις εξελίξεις στον 20ο αιώνα, θα τις καθορίσει και στον 21ο. Η ιστορία εξακολουθεί να είναι ιστορία της πάλης ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, της πάλης ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, ιστορία των επαναστάσεων και των αντεπαναστάσεων.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενωτικό εγχείρημα πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και ανένταχτων της Αριστεράς δε μπορεί παρά να γιορτάζει για τα 90 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Γιορτάζει όχι για κάποια «περασμένα μεγαλεία» αλλά γιατί δεν ξεχνάει τις παραδόσεις του εργατικού, προοδευτικού, αριστερού κινήματος και τις χρειάζεται για να παλέψει σήμερα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, την καταπάτηση των δικαιωμάτων, τον πόλεμο. Για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των νέων.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελείται από πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές, προσεγγίσεις και εκτιμήσεις. Όλες όμως έχουν συμφωνήσει στη δυνατότητα και αναγκαιότητα η Αριστερά να συζητάει, να επικοινωνεί, να ενώνεται όπου μπορεί να ενωθεί, να δρα από κοινού. Σε αυτά τα πλαίσια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διοργανώνει το 3ήμερο συζητήσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων και προβολών για τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και καλεί να το παρακολουθήσει κάθε αριστερός και αριστερή, κάθε νέος άνθρωπος που ανησυχεί και αμφισβητεί, καθένας και κάθε μία που θέλει να προβληματιστεί και να συζητήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: